Mitt secondment i Paris

Nyhet
18 apr 2024

Sandra har nyligen kommit hem till Stockholm igen efter att ha spenderat fem månader på DLA Pipers kontor i Paris.

Berätta, hur fick du möjligheten att göra ett secondment i Paris? 

– Sedan jag började på DLA Piper har jag uttryckt en stor önskan och nyfikenhet att få arbeta i en internationell kontext, både genom att få jobba med internationella klienter på hemmaplan men även att på sikt få möjlighet att göra ett secondment på ett av våra många kontor i världen. Frankrike har alltid legat mig varmt om hjärtat och det är alla som känner mig är väl medvetna om, inte minst min chef Mathias Berggren som dessutom själv gjort ett secondment i Paris. Efter några första år på byrån som var högst präglade av pandemin kände jag att det var dags för mig att få leva ut min önskan vilket jag delade med Mathias. Genom hans kontakter på kontoret i Paris såg han till att en av mina drömmar i karriären gick i uppfyllelse.  

Hur var det att leva och bo i Paris?

– Jag har bott i olika delar av Frankrike tidigare och har då alltid fått höra att Paris är en något överskattad stad – dels för att staden anses vara en hub för turistfällor, dels för att parisare anses lida av storstadssyndrom. Jag kan dock med glädje säga att fördomarna inte stämmer, ju mer jag lärde känna Paris desto mer omfamnad och omhändertagen blev jag, inte minst av mina kollegor som såg till att introducera mig för det de skulle vilja kalla "riktiga" Paris. Man ska heller inte förminska att bo på kontinenten, och särskilt Paris, vilket ger känslan av att man har nära till allt. Exempelvis kunde jag genom en kort tågresa även hälsa på och uppleva vårt kontor i London. 

Hur fungerade det rent praktiskt att arbeta tillfälligt på Paris-kontoret?

– Jag har fortsatt arbeta med mina svenska ärenden vilket innebär att mitt arbete till största del sett ut som det gör hemma i Stockholm. Eftersom jag kan en del franska sedan tidigare har jag även fått delta i några ärenden på Paris-kontoret – en lärorik erfarenhet som hjälpt mig utveckla såväl mina språkliga kunskaper som mina kunskaper om fransk rätt och franska marknadsstandarder. Med det sagt arbetar vi ofta över landsgränser och jag har under min tid på DLA Piper i Stockholm arbetat med både Paris-kontoret och franska klienter många gånger. Mitt secondment blev därför en chans att skapa en mer personlig relation till de personer jag redan arbetat med och stött på genom åren på byrån.

Vilken är den största skillnaden mellan att arbeta som affärsjurist i Paris vs Stockholm?

– Jag är verksam inom DLA Pipers M&A-grupp och skulle i grund och botten säga att skillnaderna inte är anmärkningsvärt stora när man arbetar inom M&A. Största skillnaden skulle jag nog säga är traditioner, dels i bemärkelsen förhållningssätt till livet och medmänniskor vilket skapar en viss levnadskultur, dels i bemärkelsen rättstraditioner som formar uppfattningar och förväntningar på oss verksamma advokater. Båda aspekterna har givit mig erfarenheter som berikar och vilka jag kommer att bära med mig resten av livet, men det senare har också skapat en djupare förståelse för klienter som kommer från en annan rättstradition – något som är ytterst relevant att beakta vid kommunikation och rådgivning. 

DLA Pipers värderingar: Collaborative, Supportive, Exceptional och Bold, genomsyrar kulturen på alla våra kontor världen över, på vilket sätt märkte du av detta på Paris-kontoret?

– Våra värdeord genomsyrar hela kulturen på DLA Piper vilket inte minst var tydligt på Paris-kontoret. Jag fick snabbt känslan av att jag befann mig bland människor som ville få mig att känna mig trygg och omhändertagen. Jag skulle beskriva det som att vara en del av en stor familj – en familj som stöttar en så att man vågar vara sig själv, ta plats och överträffa såväl sina egna förväntningar och mål som klienters förväntningar på oss som rådgivare. 

Vad har du för råd till jurister som har ett intresse av att arbeta utomlands?

– Mitt råd är att söka sig till en arbetsplats där det internationella genomsyrar det dagliga arbetet. Var inte skygg för att visa nyfikenhet och var tydlig med att kommunicera dina önskemål och drömmar. När du gör det kan du i en stöttande organisation, som DLA Piper varit för mig, få vilka drömmar som helst att gå i uppfyllelse. Tveka inte när möjligheten dyker upp, det kommer aldrig vara helt rätt timing men ett secondment är en unik upplevelse som är både givande, rolig, utmanade, lärorik och mycket mer därtill!  

Har du några restips till den som funderar på att besöka Paris?

– Absolut! När du tickat av alla turist-måsten har jag tre tips. Första tipset är att strosa bland Paris alla passager, det är något väldigt unikt för Paris. Mitt andra tips är att besöka Petit Palais och Musée de la Vie Romantique's innergårdar, båda otroliga, vackra och lugna oaser mitt i Paris-vimlet. Slutligen borde du ta dig tid att besöka Operan, oavsett vilken föreställning du väljer är du garanterad en magisk kväll. 

Vad saknade du mest med DLA Piper-kontoret hemma i Stockholm?

– Tiden i Paris har givit mig värdefulla nya perspektiv, relationer och erfarenheter som jag kommer att bära med mig resten av livet. Med det sagt är det svårt att inte sakna ens kollegor på hemmaplan – det är trots allt de som i slutet av dagen gör att Stockholms-kontoret känns som hemma.